Skidskola

Skidskola

Ombergslidens skidskola

Vi har kurser för både nybörjare och vana åkare på alpinskidor och snowboard. Vi tar emot barn från fem års ålder, vilket innebär att barnet är fött under 2011 eller tidigare. För dig som vill lära dig mer eller helt enkelt vill ha en skidlärare helt för dig själv, så har vi även coachning. Coaching fungerar givetvis även alldeles utmärkt att tillsammans med familjen, med bästa kompisen eller väninnan, lära sig att åka skidor eller snowboard.

Ombergsliden har en lång tradition av professionell skidskola och idag drivs den av välutbildade skidlärare med över 30 års erfarenhet från Svensk Skidskola. All personal vidareutbildas dessutom varje år för att ha aktuell kunskap inom bland annat carvingteknik och pedagogik.

Till denna säsong har vi utökat nedre delen av vår barnbacke för att få en större glidyta och ett naturligt stopp. Det innebär att det blir lättare och tryggare för våra nya skid- och snowboardåkare att öva på att glida och stanna. Kurserna startar lördagen vecka 3. Varje helg påbörjas en ny kurs fram till och med helgen vecka 6. På Sportlovet har vi en heldagskurs fredagen den 24 februari.
Önskas undervisning utöver de kurser som finns, går det att boka coaching efter överenskommelse. Maila till vår adress skidskola@ombergsliden.se.

Anmälan

Du kan anmäla dig till skidskolan direkt på webben. Använd formuläret längst ner på denna sida för att göra din anmälan.
För att få delta i skidskolan krävs medlemskap i Friluftsfrämjandet. Vid anmälan på nätet anges kontaktuppgifter så att ett medlemskap kan registreras. Skipass ingår under den tid som skidskolan har undervisning.

I slutet av december öppnas anmälan till kurserna för säsongen 16/17.

Till anmälan

Kurser för skidåkare

Lämmeln

LÄMMELN - Skidskola 1:a gången på skidor
Vi lär oss ta på utrustningen, hur man reser sig efter man trillat samt glida, ploga, stanna och svänga. Vi åker i barnbacken. Vi pratar även om regler och säkerhet i skidbacken.

Vi träffas kl 10.30-11.30 på lördagen och söndagen under en och samma helg. Samling vid boden i barnbacken.
En kurs har 2 kurstillfällen.

 
Räven

RÄVEN - Skidskola nybörjare 
Om du provat på att åka skidor förut, kan du anmäla dig till denna grupp. Vi fortsätter att lära oss plogsväng, att stanna och att åka lift i barnbacken, men övningarna leder till att lära sig parallellsvängen och att eventuellt åka ankarlift och svänga nerför stora backen. Vi pratar även om regler och säkerhet i skidbacken.

Vi träffas kl 10.30-11.30 på lördagen och söndagen under en och samma helg. Samling vid boden i barnbacken.
En kurs har 2 kurstillfällen.

 
Lodjuret

LODJURET - Skidskola fortsättning
I denna grupp finns åkare som är skidvana och kan åka lift själva. Vi utvecklar åkningen mot parallellsväng och utmanar oss i den stora backen, FunParken och skogsstigen. Vi pratar även om regler och säkerhet i skidbacken.

Vi träffas kl 12.30-13.30 på lördagen och söndagen under en och samma helg. Samling vid boden i barnbacken.
En kurs har 2 kurstillfällen.

 
Vargen

VARGEN - Skidskola för medelgod / avancerad skidåkare
Nu blir det åka av! Vargarna kan åka själv nedför stora backen och i ankarliften utan svårigheter. Vi åker parallellsväng, skärande sväng, kortsväng och arbetar med stavar. Vi åker på skogstigen och i FunParken. Vi pratar även om regler och säkerhet i skidbacken.

Vi träffas kl 12.30-14.00 på lördagen och söndagen under en och samma helg. Samling vid boden i barnbacken.
En kurs har 2 kurstillfällen

 
Freeskiers

Freeskiers för skidåkare i tonåren
I Freeskiers finslipas din åkteknik. Du är redan en avancerad åkare och åker med god kontroll nedför alla backar och underlag. En del av tiden kommer vi att anpassa övningarna efter vad gruppen vill lära sig mer av och utveckla ytterligare.
Vi kommer att jobba med kortsvängen och stavarbete för att introducera formationsskidåkning. Vi sätter en bana och övar på banåkning, men vi tillbringar även tid i Funparken. Vi pratar även om regler och säkerhet i skidbacken.

Vi träffas kl 12.30-14.00 på lördagen och söndagen under en och samma helg. Samling vid boden i barnbacken. En kurs har 2 kurstillfällen.

 

Kurser för snowboardåkare

Lämmeln

LÄMMELN - Snowboardskola nybörjare
Vi lär oss ta på utrustningen, hur man reser sig efter man trillat samt att hitta balansen, glida, svänga, stanna och att åka lift. Vi åker i barnbacken. Vi pratar även om regler och säkerhet i skidbacken.

Vi träffas kl 10.30-11.30 på lördagen och söndagen under en och samma helg. Samling vid boden i barnbacken. En kurs har 2 kurstillfällen.

 
Räven

RÄVEN - Snowboardskola fortsättning 
Om du har åkt snowboard förut kan du anmäla dig till denna grupp. Snowboardåkare ska kunna svänga åt båda håll och kunna åka ankarlift. Vi utvecklar svängtekniken och detaljer i åkningen

Vi träffas kl 12.30-14.00 på lördagen och söndagen under en och samma helg. Samling vid boden i barnbacken. En kurs har 2 kurstillfällen.

 

Coachning

Om du vill få en egen stund med någon av våra skidlärare, kan du boka en timme coaching. Vi utvecklar din skidåkning efter dina egna önskemål. Det kan vara att lära sig eller förfina carvingtekniken, få bättre grepp när det är isigt, att känna trygghet på skidorna, få fartkontroll eller att prova på kortsväng. Boka på nätet och ange vilket datum som önskas. Vi återkommer med förslag på tid via mail eller telefon.

Boka oss helst på nätet. Men om du redan är i backen och känner att du skulle vilja bli coachad, kan du prata med oss i backen. Vi coachar i mån om tid.

Priser

Kurserna kostar 350 kr för medlemmar i Friluftsfrämjandet och 450 kr för icke medlemmar. För att få delta i skidskolan krävs medlemskap i Friluftsfrämjandet. Vid anmälan på nätet anges kontaktuppgifter, så att ett medlemskap kan registreras. SkiPass ingår under den tid som skidskolan har undervisning.

Betalning sker i på plats i Ombergsliden i vår Skipassförsäljning. Vi tar kort.

Coachning 1 timme 500 kr för första personen, 150 kr för andra personen, 150 kr tredje personen. Max 3 personer per tillfälle.
Anmälan sker helst på nätet men kan även ske spontant ibacken.

Några av oss som jobbar som skidlärare

Skidskolelärare

Malin Arodell är alpinutbildad steg 2 och har erfarenhet som ledare inom Friluftsfrämjandets barngrupper. Huvudansvarig för skidskolan sedan säsongen 2013/2014.

Johan Andersson är alpinutbildad steg 1 och har lång erfarenhet som tävlingsåkare.

Julia Göransson är utbildad på snowboard steg 1 och har mångårig erfarenhet av att vara ledare i skidskolan.

Janne Andersson, fullt utbildad skidlärare med många års erfarenhet av skidskoleverksamhet. Har arbetat under flera decennier som kursledare inom Friluftsfrämjandets Alpina kursteam.

Mikael Carlniltz, fullt utbildad skidlärare med stor erfarenhet från skidskolor i svenska och norska fjällvärlden. Verksam inom Friluftsfrämjandets Alpina kursteam som idag utbildar Svenska skidlärare.

KONTAKT (EJ ANMÄLAN): Malin Arodell
Mail: skidskola@ombergsliden.se
Tel: 070-874 41 33

Anmäl dig till skidskolan

Det går inte att anmäla sig till skidskolan för tillfället


Guldpartners

 • Liljefors Bygg & Fix
 • Vadstena Sparbank
 • Jangius & CO
 • Neova AB
Vill du synas här?

Silverpartners

 • Alla Format AB
 • Bofab Conveyor AB
 • Borghamns Stenförädling AB
 • Borghamnsten AB
 • Carbex
 • Dinair AB
 • Elservice Lasse & Magnus AB
 • EWAB Engineering AB
 • Fegge & Mattes Ljud Ljus Event AB
 • Fredrik Fox Förvaltning AB
 • Holmstedts Stenteknik
 • Jockes Alpinservice
 • Motala Sign Nordic SH AB
 • Ombergs Plantskola AB
 • Ombergs Turisthotell
 • Sulzer Pumps Sweden AB
 • Tannefors Glas
 • Vadstena Buss AB
 • Vadstena Fastighets AB
 • Vadstena Marin & Fritid AB
 • Östgöta rundvirke
Se alla partners

Vädret på Omberg

Temperatur -0.6 °C
Vindhastighet 5.2 m/s
Vindriktning N
Luftfuktighet 91%
Mer väderdata
Webbkamera